De overheid heeft een landelijke doelstelling bepaald om voor 2050 alle woningen in Nederland aardgasvrij te maken. Gemeente Druten heeft Deest aangewezen als eerste wijk binnen de gemeente waar onderzoek gedaan wordt naar alternatieve duurzame energiebronnen. De opdracht voor dit onderzoek is gegund aan Nevision, via het platform Crowdheating.com, en EnergieSamen als gesprekspartner voor de inwoners van Deest.

De plannen voor een aardgasvrije wijk werden door het Drutense gemeentebestuur al bij de vorige begrotingsbehandeling gelanceerd. Deest wordt binnen Druten de voorloper om onderzoek te doen naar alternatieven duurzame energiebronnen in plaats van aardgas. Wat het beste alternatief is, is op dit moment nog niet duidelijk. De inwoners van Deest bepalen de komende maanden mee wat de beste oplossing voor het dorp is.

Gemengd dorp
Deest is het ideale dorp om te starten met de energietransitie. Het is een dorp met veel woningen die gebouwd zijn tussen 1960 en 1980. De praktijk leert dat bij veel woningen uit deze periode er nog enkele stappen te zetten zijn met betrekking tot verduurzamen.

Een groot deel van de woningen is in handen van woningstichting Woonwaarts. Naast de inwoners van Deest wordt ook Woonwaarts betrokken bij het onderzoek. Woonwaarts start binnenkort met het renoveren en verduurzamen van de woningen in Wilgenland. Onderdeel hiervan is deze woningen klaar te maken voor een aardgasvrije toekomst. Daarnaast is op termijn een vernieuwing van het gasnetwerk nodig. Dit maakt Deest meer dan geschikt voor dit onderzoek, aldus de gemeente Druten.

Duur?
Een overstap van gas naar bijvoorbeeld een warmtepomp of een warmtenet voor een heel dorp is niet gratis. Guy Hendriks, energieadviseur bij de firma Crowdheating benadrukt dat een overstap ook geld óplevert.

“Je energiekosten gaan omlaag, je investeert in het milieu en je omgeving en je huis wordt meer waard. Bovendien moeten we met zijn allen van het gas af voor 2050 en dan kun je niet wachten tot het bijna 2050 is.”

EnergieSamen is gestart met gesprekken met inwoners van het dorp voor het opzetten van een klankbordgroep ofwel buurtteam. “Het doel is om zoveel mogelijk samen met de bewoners optrekken en hen te helpen waar dat kan. Samen met de buurt krijgen we dit voor elkaar.”

Buurtteam
Ieder dorp heeft wel een inwoner van het type ondernemer, techneut, verbinder of aanpakker. Deze kwaliteiten gebruiken we om een buurtteam te vormen die voor de belangen van alle bewoners opkomt. De komende maanden worden een aantal bijeenkomsten georganiseerd waarin we samen met het buurtteam aan het werk gaan.

>Ja ik meld me aan voor het buurtteam van Deest.

Is jouw woning geschikt?
Veel bewoners staan open voor verandering. Ze vragen zich wel hardop af wat er nodig is en wie er opdraait voor de kosten. De ervaring leert dat veel bewoners in de loop van de tijd al energiebesparende maatregelen hebben gerealiseerd. Vaak is er niet veel meer nodig om een woning geschikt te maken voor de overstap naar aardgasvrij.

De gemeente vindt het belangrijk dat iedere bewoner het inzicht krijgt wat de stap naar aardgasvrij voor hem of haar betekent. Daarom mag iedere bewoner van Deest gratis gebruik maken van dit online platform crowdheating.com.

Crowdheating platform gaat live, doe de huisscan
Vanaf nu kun je de huisscan invullen. In slechts enkele minuten tijd heb je inzichtelijk of jouw huis reeds geschikt is om van het aardgas af te kunnen of wat jij eventueel zelf nog kunt doen om klaar te zijn voor deze stap.

Hoe doe je dit:
Klik op “Meld je huis aan”.
Controleer de gegevens van je huis.
Op dat moment halen wij de bekende publieke data op. Deze data tonen wij direct aan jouw. Deze data kun je aanpassen of toevoegen al naar gelang dit nodig is.
Pas de gegevens van je huis aan en stuur deze anoniem door.

>Meld je huis aan

TIP
Zorg dat je het actuele jaarlijkse energieverbruik bij de hand hebt.

Wat ontvang je van ons?
Een rapport op maat waarin wij jouw tips geven over verdere verduurzaming van je huis, een indicatie van de kosten hiervan en een indicatie van de maandelijkse lastenbesparing.

Wat doen wij met jouw gegevens?
Deze gegevens gebruiken wij in ons onderzoek om het energieverbruik in Deest vast te stellen. Deze informatie is noodzakelijk om te berekenen hoeveel energie een alternatieve energiebron moet leveren zodat jij in de toekomst aardgasvrij kunt wonen.

Je helpt toch net als jouw buren mee aan het verduurzamen van Deest?